У МОЗ вирішили проводити дослідження померлих від пневмонії. Хочуть виключити випадки коронавірусу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У МОЗ вирішили досліджувати на коронавірус усіх померлих від пневномії, щоб відслідкувати всі можливі випадки захворювання на коронавірус. Про це на брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

У відомстві не допускають, що хворі у січні на пневмонію могли бути інфіковані коронавірусом. І зазначають, що у січні на території Європи була благополучна ситуація, а щодо Китаю відпрацювали всі контакти людей, які поверталися до України.

«У 2018 році смертей пневмонії було 2,5 тис., а у 2019 році — на 5% більше. Тому показник 661 смерть у зимовий час не говорить ні про що. Для того щоб унеможливити недомовки з цього питання, було ухвалене політичне рішення: ми будемо забирати зразки секційних матеріалів усіх померлих від пневмонії для проведення тесту на коронавірус. І в нас буде чітка статистика, чи пропускаємо випадки при діагностиці коронавірусу, чи ні», — пояснив Ляшко.

За даними Держстату, за 2018 рік від пневмонії померла 6 101 людина, а у січні 2020 року від грипу та пневмонії — 621 особа.

  • У Центр громадського здоровʼя (ЦГЗ) надійшло 50 тисяч тест-систем для полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) та 150 тисяч експрес-тестів на коронавірус, які були доставлені військовим літаком з Китаю.
  • У МОЗ заявили, що медичні працівники екстреної допомоги не будуть проводити тести на COVID-19, їх робитимуть у разі підозри на COVID-19 тільки лікарі певних закладів охорони здоров’я.