Гончарук: Заборонити експорт медичних товарів мали після першого випадку коронавірусу в Україні

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Колишній премʼєр-міністр Олексій Гончарук заявив, що заборона на експорт медичних товарів була запроваджена за попередньо погодженим планом з протидії розповсюдженню коронавірусу. Про це він написав у Facebook.

Коментуючи інформацію про відкриття проти його уряду кримінального провадження, експремʼєр повідомив, що, отримавши 31 січня листа від Ради національної безпеки та оборони про заходи з недопущення розповсюдження коронавірусу, скликав нараду. На ній він доручив міністерствам охорони здоровʼя, освіти, економічного розвитку, закордонних справ та Державній митній службі виконати поставлені у листі завдання.

Гончарук нагадав, що 3 лютого уряд схвалив Національний план із запобігання поширенню коронавірусу. «В якому, серед іншого, було і доручення вивчити можливість введення тимчасової заборони експорту у разі виявленні загрози дефіциту таких товарів в Україні», — повідомив експремʼєр.

За словами Гончарука, на початок лютого розглядалися три сценарії розвитку ситуації: без заражень в Україні, з невеликою кількістю заражень і пандемія. «На той момент жодного випадку зараження в країні не було. Тому заборону експорту планували за умови діагнозу першого випадку. Це сталось 3 березня, а вже наступного дня змінили уряд. Заборону нові урядовці ввели за тиждень, як ми й розглядали в одному зі сценаріїв», — пояснив він.

Про що йдеться?

У понеділок стало відомо, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) розслідує можливу службову недбалість чиновників Кабінету міністрів Олексія Гончарука. Досудове розслідування доручили Державному бюро розслідувань.

Провадження стосується зволікання із забороною на експорт медичних масок, рукавичок, халатів та іншого медобладнання. За даними «Цензор.НЕТ», ще 31 січня, вже після початку поширення коронавірусу світом, секретар РНБО Олексій Данилов звернувся до премʼєр-міністра Гончарука із вимогою заборонити вивезення продукції медичного призначення. Кабмін проігнорував пропозицію, заборону ввели лише 11 березня, вже за нового премʼєра Дениса Шмигаля.