NASA оголосило про припинення місії SORCE. Апарат 17 років вивчав Сонце

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) припинило місію орбітального апарату SORCE.

Як повідомляє прес-служба NASA, апарат відключили 25 лютого.

SORCE запустили в 2003 році, він був розрахований на роботу протягом 5 років. Апарат вивчав повну та спектральну світність Сонця, а також потужність випромінювання хвиль зірки на верхню атмосферу Землі, що у багато в чому визначає клімат планети і його зміни.

Апарат за 17 років детально виміряв два мінімуми сонячної активності, які відбуваються раз на 11 років. За час місії він допоміг ученим встановити середню потужність випромінювання Сонця і став першим апаратом, який провів довготривалі і безперервні вимірювання спектральної світності в діапазоні від 1 до 2400 нанометрів.

Дані SORCE дозволили визначити нове стандартне значення повної світимості Сонця — 1360,8 Вт/м2. Раніше вчені вважали стандартною величиною 1365,4 Вт/м2.

Спостереження за Сонцем після SORCE продовжать приймач TSIS-1, який розміщений на Міжнародній космічній станції (МКС), а також апарат TSIS-2, який буде запущений у 2023 році.