В Іспанії почали розслідування смерті пенсіонерів, покинутих у будинках престарілих через пандемію

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Прокуратура Іспанії розпочала розслідування за фактом ненадання допомоги людям похилого віку після того, як у будинках престарілих знайшли померлих пенсіонерів. Про це пише BBC.

Минулого тижня солдати, які проводять дезінфекцію будинків престарілих, знайшли там покинутими напризволяще пенсіонерів, деякі з них вже були мертві. За даними ЗМІ, 100 літніх людей померли в будинках для людей похилого віку по всій країні, хоча офіційних даних уряду немає.

Будинки перебувають у центрі численних спалахів коронавірусу в Іспанії, і керівники вже давно скаржаться на брак людських та матеріальних ресурсів для вирішення ситуації, пише El Pais.

Працівники будинків престарілих жаліються, що їх змушують працювати в небезпечних умовах і без належного захисту. А похоронні служби не з’являються вчасно, щоб забрати померлих через коронавірус, а згідно з протоколом працівникам забороненно торкатися померлих для того, щоб уникнути можливого зараження.

У Міністерстві оборони заявили, в деяких центрах працівники пішли з роботи після виявлення перших випадків коронавірусу.

Очільник Асоціації керівників та менеджерів закладів соціального забезпечення Іспанії Хосе Мануель Рамірес назвав звинувачення «прикрими» й «ганебними»: «Працівники жертвують собою без ресурсів, без охорони здоровʼя, без захисного спорядження».

  • Згідно з даними карти поширення COVID-19 від Університету Джонса Гопкінса, станом на ранок 24 березня у світі коронавірусом заражені понад 381 000 осіб, з яких 16 563 померли. У пʼятірку найзараженіших входять Китай, Італія, США, Іспанія і Німеччина.
  • Кількість інфікованих коронавірусом в Іспанії досягла 39 673 осіб, з яких померли — 2 696, одужали — 3 794.
  • В Італії від коронавірусу COVID-19 одужав «нульовий пацієнт» — перший хворий, з якого почалося поширення інфікування в країні.