АМКУ: Гречка за місяць подорожчала на 50%

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Антимонопольний комітет зафіксував з початку березня підвищення цін на продукти харчування, найбільше подорожчали гречка та картопля. Про це повідомляє пресслужба відомства.

Таких висновків АМКУ дійшов на основі мониторингу цін по всій країні, повідомлень у пресі та звернень громадян.

У деяких регіонах з початку березня ціни на гречану крупу зросли більше ніж на 50%, пшоно — на 24%, цукор — на 16%. Також значне підвищення цін зафіксовано в деяких мережах і на овочі: майже на 60% подорожчала картопля, вдвічі зросли ціни на цибулю та моркву.

АМКУ вимагає від харчових рітейлерів оперативно надавати повну інформацію про закупівельні та роздрібні ціни на крупи, хліб, цукор, борошно, найпопулярніші види м’яса, овочі тощо.

Раніше про підняття цін заявили у мережі АТБ, зазначивши, що змушені підняти ціни на продукти харчування та товари першої необхідності. «Така ситуація повʼязана зі стрімким зростанням відпускних цін постачальників не тільки для торгової мережі АТБ, але й для всіх операторів українського ринку роздрібної торгівлі. Зокрема, продукти так званого борщового набору (картопля, капуста, цибуля, морква) подорожчали на 35—128%, цукор — на 8%, макаронні вироби — на 9,5%, пшенична крупа — на 11%, гречка — на 51%, борошно — на 5%, яйця — на 6%», — розповіли в мережі.

В АТБ кажуть, що подорожчання постачальники пояснюють значним зростанням витрат на виробництво продукції, повʼязаним з карантинними заходами і суворими обмеженнями, а також зі зміною цін на імпортні складові собівартості товару.

  • Мережа АТБ на час карантину ввела обмеження на продаж товару в одні руки: пиво, вода та напої в кількості до 12 шт. в одні руки, інші товари — до 5 шт. або 5 кг. Також з 24 березня мережа вводить «пріоритетну годину» для обслуговування пенсіонерів і людей похилого віку.