Коронавірус: «Київстар» хоче надати Мінцифри дані про кількість абонентів, які повернулися з-за кордону

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Оператор мобільного звʼязку «Київстар» запропонував Міністерству цифрової трансформації надати неперсоніфіковану інформацію про абонентів, яка допомогла б виявити потенційні джерела поширення коронавірусу в Україні. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на заяву компанії.

Алгоритми компанії дозволяють визначити кількість абонентів, які приїхали з-за кордону та їхні можливі географічні контакти. Оператор зазначив, що ці дані могли б посприяти пошуку потенційних поширювачів коронавірусу та грамотному розподіленню медичних ресурсів.

Як підкреслюють в «Київстар», неперсоніфіковані дані про споживання мобільного та інтернет трафіку можуть опосередковано свідчити про певні поведінкові тренди і звички. Зокрема, ці дані можуть свідчити про кореляцію між переміщенням населення і випадками зараження.

У компанії підкреслюють, що «Київстар» не відстежує дії абонентів і дотримується законів «Про інформацію» та «Про захист персональних даних»: «Всі аналітичні моделі з використанням BigData будуються на базі неперсоніфікованих і зашифрованих даних».