Уряд хоче скоротити видатки на культуру та урізати фінансування виборів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Кабінет міністрів запропонував Верховній Раді внести зміни до Державного бюджету, скоротивши видатки на культуру та субвенцію на проведення місцевих виборів 2020 року. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила народна депутатка Вікторія Сюмар.

«Уряд вніс секвестр бюджету. Там не просто збільшують дефіцит. Практично в нуль ріжуть усі видатки на культуру та субвенції регіонам. Це ставить хрест на українському кіно, книговидавництві, реформі децентралізації і розвитку громад, реформі освіти», — наголосила Сюмар.

Також депутат заявила, що уряд планує обнулити субвенцію на проведення місцевих виборів, які мають відбутися восени. «Здається, в уряді також вирішили відмінити місцеві вибори восени 2020, субвенцію на їх проведення теж зрізали в нуль, без жодного пояснення», — написала Сюмар.

Народний депутат Олексій Гончаренко повідомив, що спочатку на місцеві вибори було закладено 2 млрд 156 млн грн, а після змін, запропонованих Кабміном, на вибори хочуть виділити 1 млн 291 тис. грн.

«Кабмін пропонує обнулити фінансування місцевих виборів-2020. Тобто, по суті, Кабмін пропонує скасувати місцеві вибори в жовтні 2020 року — фінансування місцевих виборів обнуляється, і вони в такому випадку не зможуть бути проведені в жовтні 2020 го року», — написав Гончаренко у своєму Telegram.

Напередодні зі зверненням до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля звернулися представники культури — Український культурний фонд, Український інститут книги, українські кінематографісти просять зберегти фінансування інституцій.

У заяві йдеться, що «українські культурні інституції і незалежні виробники уже нині опиняються без ресурсів, що дозволили б виплачувати зарплати, фінансувати першочергові протиаварійні чи реставраційні роботи». «Різке припинення підтримки знецінить уже зроблені інвестиції (зокрема, співфінансування від міжнародних партнерів), спровокує декваліфікацію і втрату кадрів», — наголошують у заяві.

  • Раніше народна депутатка від фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук заявила, що Міністерство фінансів планує внести зміни до бюджету і повністю позбавити фінансування кілька напрямків діяльності Міністерства культури, молоді та спорту, залишивши лише видатки на зарплати. Вона наголосила, що фінансування хочуть позбавити: Держкіно — 750 млн грн, Український культурний фонд — 500 млн грн, Інститут книги — 150 млн грн, туризм — 240 млн грн.