Документи з грифом «для службового користування». Кличко уточнив інформацію про VIP-палати

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Мер Києва Віталій Кличко знову спростував інформацію про наказ Київміськадміністрації про підготовку VIP-палат для чиновників у лікарнях столиці та заявив, що перевірив розпорядження, яке публікували ЗМІ.

Про це він повідомив у своєму Telegram-каналі.

За словами мера, розпорядження з грифом «для службового користування» було зроблено на виконання наказів Держслужби охорони, Міністерства охорони здоровʼя та зверненні на їх підставі Держуправління справами при президенті.

«У них ідеться про підготовленість закладів охорони здоров’я до медико-санітарного забезпечення осіб, щодо яких здійснюється державна охорона. Йдеться про те, що на випадок захворювання перші особи держави повинні мати певні умови. Окремі палати і щоб поряд перебувала державна охорона. Така практика завжди була», — написав Кличко.

Він додав, що обговорив це питання з президентом Володимиром Зеленським і той заявив про готовність скасувати ці накази.

Після зустрічі керівництва Верховної Ради, яка відбулася 26 березня, журналісти запитали про ці накази голову Ради Дмитра Разумкова. «Я не знаю про це. Ми такі доручення не давали», — сказав він.

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль після написав у себе в Telegram, що ніяких VIP-палат для чиновників бути не може, а палати з охороною можуть бути тільки для осіб, які прибули з вʼязниць та колоній. Він закликав місцеву владу перевірити всі комунальні медустанови на наявність окремих палат та відзвітувати.

Про що йдеться?

Журналісти Bihus.Info опублікували наказ Департаменту охорони здоров’я КМДА медичним закладам міста про особливі умови лікування осіб, які мають державну охорону. Державна охорона за законом надається цілому ряду посадовців, зокрема президенту, прем’єр-міністру, генпрокурору, голові Конституційного суду, міністру закордонних справ тощо.

Водночас журналісти зазначають, що серед «особливих» хворих за персональними розпорядженнями може опинитися широке коло людей.

Документ отримали 17 медзакладів, включно з Олександрівською лікарнею, Дитячою клінічною лікарнею № 7 і Київським міським центром дитячої нейрохірургії.

Серед вимог до лікарень — окремі, ізольовані від інших приміщень палати площею не менше 13 кв. м, із затемненими вікнами. Палати повинні мати зручні комунікації з операційним блоком, діагностичним та іншими відділеннями.

Спеціальні вимоги Департамент прописав і до професійного складу бригад медичної допомоги для VIP-пацієнтів. У них має бути чотири людини: лікар, двоє фельдшерів і водій — усі вони повинні мати досвід роботи в закладах екстреної медичної допомоги не менше 5 років. Якщо таких не знайдеться, то бригади повинні формуватися з «найбільш кваліфікованих медичних працівників».