Мінцифри готує запуск додатку, який попереджатиме про контакт із хворим і контролюватиме дотримання карантину

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Міністерстві цифрової трансформації працюють над мобільним додатком, який контролюватиме дотримання карантину і самоізоляіції. Також планують реалізувати моніторинг можливого контакту з хворим. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтервʼю «Економічній правді».

Федоров наголошує, що через мобільний додаток не будуть стежити за громадянами. «Йдеться про обовʼязковий контроль для хворих і добровільний для самоізольованих через зняття у випадковий період часу геолокації і FaceID. Упевнений, що це допоможе зупинити поширення вірусу».

Міністр розповідає, що також через додаток хворі зможуть замовляти продукти та ліки онлайн, повідомляти про стан здоровʼя.

У планах відомства — реалізувати моніторинг можливого контакту з хворим: «Ідея полягає в застосуванні широкої мережі qr-кодів у магазинах, таксі та інших громадських місцях. Якщо людина починає добровільно сканувати коди, то ми зможемо попередити його про можливий контакт із хворим. Знову, ніякого гео-орієнтування (стеження) та іншого».

Федоров також розповів, що Мінцифри працює над створенням майданчика, де будуть зібрані цифрові послуги, які підприємці надають безкоштовно за своєю ініціативою. Наприклад, освітні онлайн-курси, сервіси доставки. Проєкт планують запустити через кілька днів. Міністр каже, що така ініціатива добре спрацювала в Італії.

  • В Україні запустили сервіси з пошуку безплатних поїздок для медпрацівників «Підвези лікаря» і «Волонтерське таксі» на тлі поширення коронавірусу.
  • Google оцифрує понад 100 тисяч книг, доступ до них буде безплатним.