ЦЕДЕМ виграв у Страсбурзькому суді позов про доступ до автобіографій депутатів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Громадська організація «Центр демократії і верховенства права» (ЦЕДЕМ) виграла в Європейському суді з прав людини позов про доступ до автобіографій кандидатів у депутати.

Про це повідомляє пресслужба ЦЕДЕМ і директор Тарас Шевченко.

Позов стосувався відмови Центральної виборчої комісії надати копії автобіографій глав шести політичних партій, які пройшли до Верховної Ради у 2014 році. Йдеться про Віталія Кличка, Юлію Тимошенко, Олега Ляшка, Арсенія Яценюка, Ганну Гопко та Юрія Бойка. ЦВК тоді відмовила, пославшись на конфіденційність інформації. У ЦЕДЕМ заявили, що ЦВК неправомірно віднесла дані, які депутати вказували у резюме, до конфіденційної інформації.

Починаючи з листопада 2014 року справа пройшла всі три інстанції судового провадження, після чого була передана до Вищого адміністративного суду України. Суд у підсумку став на бік ЦВК, а ЦЕДЕМ звернувся до ЄСПЛ з вимогою визнати відмову ЦВК порушенням права на свободу (ст. 10 Конвенції ЄСПЛ).

Сьогодні Страсбурзький суд визнав порушення Україною ст. 10 Конвенції через відмову ЦВК у доступі до інформації.

«Рішення про відмову надати заявнику доступ до інформації про освіту та досвід роботи політичних лідерів, що містилася в їхніх автобіографіях, які були подані ними до ЦВК під час парламентської виборчої кампанії, не було «необхідним у демократичному суспільстві», — процитував Шевченко рішення суду.