Навчання у школах закінчиться 1 липня для всіх, крім випускників. Пробне ЗНО відбудеться не пізніше червня

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Міністерстві освіти і науки наголосили, що навчальний рік у школах закінчиться 1 липня для всіх, крім випускників. Зараз у відомстві розглядають декілька сценаріїв для проведення пробного зовнішнього оцінювання. Про це розповіла в. о. міністра Любомира Мандзій.

Вона зазначила, що відповідно до закону «Про освіту» навчальний рік в Україні завершується 1 липня. «Очікуємо, що карантин триватиме до 24 квітня. Але ми розуміємо, що можуть бути різні варіанти. Якщо буде можливість продовжити навчання в школах в цьому навчальному році, то в травні або в червні ми повернемося за шкільні парти, опрацюємо той матеріал, який ми подаємо зараз дистанційно, і підведемо підсумки. Ми можемо говорити зараз про те, що навчальний рік в Україні закінчиться так, як передбачено законодавством, — 1 липня», — розповіла Мандзій.

Але для випусників 11 класів навчальний рік закінчиться після основної сесії ЗНО. Зараз розглядають такі варіанти проведення пробного ЗНО:

  • Якщо навчання відновиться в травні, то пробне ЗНО пройде в тому ж місяці, а основна сесія почнеться орієнтовно після 20 червня.
  • Якщо учні повернуться до школи у червні, то пробне ЗНО теж відбудеться в червні, до старту основної сесії.

Залежно від ситуації ЗНО буде проведено в липні-серпні. Але якщо ЗНО розпочнеться в середині серпня, то його результати будуть відомі в середині вересня. «За таких умов вступна кампанія до вищих навчальних закладів завершиться до середини жовтня», — наголосила Мандзій.

Також у МОН повідомили, що державну підсумкову атестацію для учнів 4 і 9 класів буде скасовано. У відомстві кажуть, що якщо учні не повернуться після карантину до червня, тоді на початку нового навчального року — у вересні — у вчителів буде можливість надолужити матеріал, який припав на час карантину.

  • Тимчасово виконувати обовʼязки міністра освіти і науки буде Любомира Мандзій, яка до цього була заступницею ексміністра Ганни Новосад. Відповідне рішення ухвалили на засіданні уряду 25 березня.