Кабмін пропонує скоротити видатки бюджету. Найбільше уріжуть витрати на регіональний розвиток, освіту та підтримку агросектора

Автор:
Алла Кошляк
Дата:

Проєкт змін до бюджету потрапив до народних депутатів. Повний його текст оприлюднив у своєму Telegram-каналі Олексій Гончаренко.

Telegram-канал Центру аналізу публічних фінансів та публічного врядування Київської школи економіки зібрав ключові статті, за рахунок яких планується скорочення витрат бюджету.

Центр аналізу публічних фінансів та публічного врядування Київської школи економіки

Крім того, за підрахунками «Бабеля», вдвічі пропонують скоротити бюджет Державної служби статистики. Урізати також пропонується витрати Міністерства у справах ветеранів.

На понад 5,5 млрд грн менше планується виділити на будівництво автомобільних доріг (всього на це держава мала витратити у 2020 році понад 45 млрд грн).

Майже повністю скорочується фінансування Національного фонду наукових досліджень. У бюджеті-2020 на нього закладали понад півмільярда гривень, із яких пропонують залишити 25 мільйонів.

Загалом в рамках секвестру бюджету уряд пропонує зменшити доходи на 115,9 млрд грн. А видатки і кредитування бюджету на 55,3 млрд грн. Це означає збільшення дефіциту до близько 7% планового ВВП.

Також уряд планує створити Стабілізаційний фонд. Скільки і кому коштів надаватиметься зі Стабфонду, вручну вирішуватиме Кабмін за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету. З одного боку, створення Стабілізаційного фонду може дати уряду маневреність та оперативність. Але виникає багато ризиків щодо того, як витрачатимуться бюджетні кошти, кажуть у Центрі аналізу публічних фінансів та публічного врядування КШЕ.

З 700 мільйонів Українському культурному фонду хочуть залишити 75. З 223 мільйонів на охорону культурної спадщини пропонується залишити 25 млн. На Інститут книги з понад 150 мільйонів — лише 22. На Держкіно з 725 мільйонів гривень, передбачених у бюджеті, пропонують 23,5 млн. Цих сум приблизно вистачить на покриття зарплат. Удвічі планується скорочення фінансування Інституту національної пам’яті.