«Мене відсторонено від усіх ключових справ». Заступник генпрокурора Трепак пояснив, чому подав у відставку

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Заступник генпрокурора Віктор Трепак 27 березня написав рапорт на звільнення з Офісу генпрокурора після того, як генпрокурор Ірина Венедіктова змінила функціональні обовʼязки своїх заступників. Про це він розповів «Дзеркалу тижня».

«Зокрема, у мене забрано курирування діяльності двох департаментів, які здійснюють процесуальне керівництво у «справах Майдану», та у справах, які розслідуються слідчими СБУ […] Такий перерозподіл повноважень є способом впливу на мене та втручання у здійснення мною повноважень прокурора», — вважає Трепак.

Він наголошує, що перерозподіл повноважень між заступниками унеможливлює подальше виконання його процесуальних повноважень у «справах Майдану» та у справі про вбивство Катерини Гандзюк. «Таким чином мене фактично відсторонено від усіх ключових справ, якими я займався до сьогодні. При чому моє фактичне відсторонення від «справи Гандзюк» відбулося тоді, коли у ній ми вийшли на фінішну пряму», — зазначив Трепак.

Він називає твердження Венедіктової, що за ним залишаються його ключові справи, «просто словами». «Виведення з моєї компетенції відповідних підрозділів позбавляє мене як заступника генпрокурора процесуальних та організаційних можливостей належно організовувати розслідування цих справ. Таке рішення на нинішньому етапі розслідування цих справ вважаю не виправданим і не виваженим, оскільки це не сприятиме ефективному розслідуванню», — розповів Трепак.

Через відставку Трепака батько херсонської активістки Катерини Гандзюк — Віктор Гандзюк звернувся до президента Володимира Зеленського. «Те, що новий генпрокурор Венедіктова починає свій шлях на посаді з брехні у справі вбивста моєї доньки, Катерини Гандзюк — це відверта ганьба, про яку я не збираюсь мовчати».

«Чому я маю мовчати, коли читаю брехню генпрокурора про те, що вона не забирала справи в прокурора, який весь цей час копав херсонський кримінал і нарешті робив щось нормальне у справі Каті? Чому я маю мовчати, коли читаю брехню, що новий генпрокурор нічого не забирала, якщо я бачу офіційний документ, що Венедіктова призначила нового куратора у цій справі», — написав Гандзюк.

При цьому батько активістки вважає, що в нового куратора просто немає часу розбиратись у сотнях прізвищ «кримінальної ОЗГ, що роками вбивала людей на Херсонщині». Він наголосив, що Трепак «перший серйозно взявся за справу, повернув в Україну кримінального авторитета Москаля й виписав йому підозру».

Що сталося?

27 березня генеральний прокурор Ірина Венедіктова перерозподілила сфери відповідальності між своїми заступниками. Віктор Трепак більше не займатиметься справами Майдану і справою про вбивство активістки Катерини Гандзюк. Про це свідчить наказ від 27 березня «Про розподіл обов’язків між керівництвом Офісу генерального прокурора».

«Справи Майдану» передали новопризначеному заступнику Андрію Любовичу. Розслідування справи Гандзюк тепер підпорядковане іншому новопризначеному заступнику, Олексію Симоненку.

Венедіктова на своїй сторінці у Facebook написала, що після перерозподілу обовʼязків «це його [Трепака] рішення, якщо він вирішить відійти».