Рада провалила зміни у бюджет та створення Фонду боротьби з коронавірусом

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада не підтримала зміни до державного бюджету у звʼязку з пандемією коронавірусу. За проголосувало 223 депутати при необхідних 226 голосах. Проти виступили 52 нардепи, ще 46 утрималися, 20 — не голосували.

Уряд пропонував зменшити доходи на 11,2% (122,9 млрд гривень), а витрати збільшити на 6,6% (до 1278 млрд). Дефіцит бюджету планували збільшити втричі — з 96 млрд грн до 298 млрд грн.

Також пропонувалося створення Фонду боротьби з коронавірусом, кошти з якого йшли б на придбання медобладнання, соцзахист і поповнення резервного фонду. Його обсяг мав становити 97 млрд грн (з доходів загального фонду держбюджету).

Рада також відмовилася зменшити виплату субсидій на 8,2 млрд грн, Фонд регіонального розвитку на 7,5 млрд грн, виплату соцдопомоги на 1,9 млрд грн, проведення місцевих виборів на 1,2 млрд грн, витрати центральних органів влади на 1 млрд грн, витрати на відрядження чиновників на 700 млн грн та інше. Все це передбачалося у проєкті бюджету.

Зараз законопроєкт передано на доопрацювання в комітет. При цьому, депутати підтримали скорочення термінів для підготовки до першого читання та подання альтернативних законопроєктів.