Мер Житомира заявив, що з пацієнтів вимагали «благодійні внески» за тест на коронавірус. Медики пригрозили звільнитися

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Житомирі колектив інфекційного відділення міської лікарні № 1 заявив, що пише заяви на звільнення після того, як мер Сергій Сухомлин звинуватив їх у тому, що вони вимагали «благодійні внески» за тести на коронавірус. Про це у Facebook повідомила одна з працівниць Людмила Алфьорова.

Facebook / Людмила Алфьорова

Після їхньої заяви Сухомлин розповів «Житомир.info», що він зустрівся з медиками, і вони погодилися працювати далі. «Лікарів інфекційного відділення образила ситуація навколо інформації про благодійні внески, але лише завдяки цим внескам у них був запас матеріалів на перший час», — сказав Сухомлин.

Зараз він виправдовує те, що у лікарнях беруть «благодійні внески», бо не вистачає фінансування. Але при цьому мер проти того, щоб зараз брали кошти за тести на коронавірус.

«Якщо взяти державний бюджет, то він забезпечує фінансування лікарень тільки на заробітну плату навіть не в повному обсязі — частину коштів щороку зі свого бюджету виділяє місто. Щодо забезпечення необхідними медикаментами, то за рахунок міського бюджету забезпечуються лише приймальні відділення і дитяча лікарня. Тому лікарі просто змушені звертатися до людей і брати матеріальну допомогу, так звані «благодійні внески», які йдуть на рахунок лікарні, на рахунки тих відділень, де перебувають пацієнти», — каже Сухомлин.

Також він розповів, що виконком виділив кошти з міського бюджету на закупівлю швидких тестів на коронавірус, але ще до цього в лікарні № 1 купили 50 експрес-тестів за кошти з благодійних внесків.

Сухомлин заявив, що пацієнтам, які платили за тест, гроші повернули. «Після того як з бюджету виділили кошти на забезпечення лікарень усім необхідним, тести в нас є і немає потреби брати за тести благодійні внески. Благодійні внески вони і є благодійними, що показує приклад нашого пацієнта з коронавірусом — він їх не платив, тести йому зробили».

Що сталося?

27 березня мер Житомира Сергій Сухомлин заявив, що отримав підтвердження того, що в міській лікарні № 1 з пацієнтів вимагають «благодійні внески» за експрес-тести на коронавірус. Тоді він пообіцяв покарати винних.