Рада проголосувала за закон про ринок землі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада проголосувала у другому читанні та в цілому за законопроєкт № 2178-10 про ринок землі, який буде відкрито з 1 липня 2021 року. За проголосували 259 нардепів.

«Слуга народу» — 206 голосів, «Європейська солідарність» — 23, «Голос» — 13, депутатська група «Довіра» — 12, позафракційні — 5. Фракції «ОПзЖ», «Батьківщина» і група «За майбутнє» не підтримали ухвалення закону.

Закон надає право власникам сільськогосподарської землі продавати свої ділянки, а також купувати землю.

До другого читання проєкту закону Рада розглянула 4 018 внесених поправок. З їх урахуванням, перші два роки землю зможуть купувати тільки фізичні особи (громадяни України) і не більше 100 гектарів в одні руки. Наступні два роки (з 2024-го) землю зможуть купувати юридичні особи — не більше 10 тисяч гектарів в одні руки. Землі державної і комунальної власності продавати не будуть. Продаж землі іноземцям буде вирішуватися на всеукраїнському референдумі.

На голосуванні був присутній президент Володимир Зеленський. Під час голосування фракція «Опозиційна платформа — За життя» блокувала трибуну Ради. Її представники тричі заявили, що звернуться до Конституційного суду через порушення регламенту.

  • 13 листопада 2019 року Верховна Рада в першому читанні ухвалила закон про відкриття ринку землі. Фракції «Батьківщина» та «Опозиційна платформа — За життя» намагалися зірвати голосування, але партія «Слуга народу» і позафракційні депутати все-таки проголосували за законопроєкт № 2178-10 (240 голосів).
  • Закон про ринок землі був однією з умов МВФ для збільшення кредиту Україні. Другий необхідний законопроєкт Рада ухвалила 30 березня (про регулювання банків).