Слабка програма «гарної дівчини» і провокація на хабар. Брат Єрмака пояснив плівки зі звинуваченнями у «продажу» посад

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Брат керівника Офісу президента Денис Єрмак опублікував у Facebook власну позицію щодо скандалу зі звинуваченнями проти нього у «продажу» державних посад.

Єрмак пояснив, що заснував громадську організацію «Українське бюро національного розвитку». Бюро, за його словами, «збирало б ідеї та пропозиції, відбирало б найкращі і займалося адаптацією та всебічною перевіркою цих проєктів, ідей та пропозицій, і подавало б їх згідно з чинним законодавством до органів державної влади».

Він визнав, що зустрічався з багатьма людьми в рамках цього проєкту і заявив, що має право на громадянську активність попри те, що його брат — голова Офісу президента. На самих плівках, за словами Дениса Єрмака, обговорювалися проєкт та ідеї, існуючі проблеми та корупційні схеми у державних структурах.

Щодо опублікованих плівок, Єрмак пояснив, що у «гарненької дівчини», яка нібито хотіла очолити Національний комплекс «Експоцентр України» виявилася слабка програма дій, а проєкт іноземної компанії у сфері літакобудування на $45 млн врешті-решт Кабмін не підтримав. Крім того, він заявив, що на одному з відео його провокували на отримання хабара у $620 тис. за сприяння у призначенні. Також брат голови ОП звернув увагу, що на кількох плівках він взагалі відсутній.

Про що йдеться?

У неділю, 29 березня, депутат від «Слуги народу» Гео Лерос оприлюднив у Facebook відео, де брат голови Офісу президента Андрія Єрмака Денис обговорює питання призначення на різні державні посади.

На відео з прихованої камери Денис Єрмак говорить про те, як просуваються «потрібні» законопроєкти у Верховній Раді, посади у Київській митниці й «Укрзалізниці». На одному з відео брат глави ОПУ начебто проводить співбесіду з людиною, яка говорить, що претендує на посаду заступника міністра інфраструктури і хоче керувати «Укрзалізницею».

На іншому відео невідомий чоловік розповідає , що в нього є «гарна дівчинка, яка хоче очолити Національний комплекс «Експоцентр України».

Пізніше у коментарі «Бабелю» Денис Єрмак спростував інформацію про те, що обговорював з ким-небудь призначення на державні посади.

  • 30 березня проти Лероса було відкрито 4 провадження: за ч. 2 ст. 190 (шахрайство), ч. 2 ст. 344 (втручання в діяльність державного діяча), ч. 2 ст. 328 (розголошення держтаємниці) і ч. 1 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем). Нардепу може загрожувати штраф або тюремний термін до 8 років. Сам Лерос після цього звернувся до Національного антикорупційного бюро з проханням забезпечити йому охорону.
  • 31 березня глава Офісу президента Андрій Єрмак на брифінгу назвав причиною конфлікту з Гео Леросом спробу останнього просунути на посаду заступника міністра в одному з міністерств «людину з попередньої влади, яка працювала у Київській держадміністрації».