Опитування: Половина українців підтримують введення надзвичайного стану. 74% не проти штрафів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

49% українців підтримують введення надзвичайного стану в Україні через пандемію коронавірусу. Проти — 43% опитаних. Про це свідчать результати опитування, яке провела соціологічна група «Рейтинг» (І хвиля 25—27 березня, ІІ хвиля 28—30 березня).

83% підтримують заборону на проведення масових заходів, страйків, мітингів в умовах надзвичайного стану в країні. 71% не проти можливого обмеження в’їзду та виїзду в окремі міста та області. 65% — не проти можливого обмеження руху транспортних засобів та їх огляду, 58% — не проти можливого оголошення комендантської години в містах.

Водночас, стосовно можливого надання державі права примусово вилучати майно у юридичних та фізичних осіб в умовах надзвичайного стану абсолютна більшість — 80% — проти таких заходів. Лише 14% підтримують.

Також абсолютна більшість вважає, що розповсюдження коронавірусу в Україні є реальною загрозою. І з початком карантину їхня кількість тільки зросла — з 73% до 87%.

51% опитаних вважає реальною загрозу коронавірусу особисто для себе та для своєї родини. 41% — протилежної думки. Частіше про загрозу говорили мешканці західних та центральних регіонів та містяни.

Також 74% вважає, що потрібно запровадити штрафи для людей за порушення карантину. 19% — проти. При цьому 58% опитаних вважають запроваджені владою заходи щодо боротьби з коронавірусом оптимальними. 28% стверджують, що вони є занадто м’якими. Лише 6% переконані, що заходи є надто жорсткими.

34% вважають, що влада повинна повертати усіх громадян додому після закриття кордону, 24% вважають, що потрібно повертати, але вибірково. А 34% вважають, що взагалі не потрібно нікого повертати.

53% переконані, що влада, подаючи інформацію про поширення коронавірусу, применшує ситуацію. 21% вважає, що ця інформація є об’єктивною, 11% переконані, що в цій інформації є перебільшення.

Опитування проводили серед населення України віком від 18 років і старше в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Метод опитування — телефонні інтервʼю з використанням компʼютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибіркова сукупність: І хвиля 1000 респондентів (25—27 березня 2020 р.), ІІ хвиля 1000 респондентів (28—30 березня 2020 р.) Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95 — не більш ніж 4%.

  • Кабінет міністрів ввів на території всієї України режим надзвичайної ситуації до 24 квітня через поширення коронавірусу.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає, що обмежувальні заходи через епідемію коронавірусу в Україні почнуть поступово знімати з середини травня.