Зеленський: Без обовʼязкової обсервації повернення до України буде неможливим

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Повернення українців з-за кордону без проходження обовʼязкової обсервації впродовж 2 тижнів буде неможливим. Про це президент України Володимир Зеленський заявив у відеозверненні.

«Ми працюємо над тим, щоб забезпечити місця для обовʼязкової обсервації громадян України, які повертаються з-за кордону. Без неї повернення додому буде неможливим», — заявив Зеленський.

Президент також прокоментував ситуацію з українськими туристами, які повернулись з Балі та відмовлялись від обсервації: «А тим громадянам, які ламають двері аеропорту, я можу сказати лише одне: держава не дозволить вам бути егоїстами. Якщо хтось не розуміє, що створює потенційний ризик для оточення, якщо комусь байдуже, то саме держава буде захищати здоровʼя мільйонів інших громадян — не вмовляннями та рекомендаціями, а жорсткими діями».

Що сталося?

29 березня українські туристи, які повернулися чартерним рейсом з Балі, відмовлялись від обовʼязкової обсервації, тому що їх не попередили про неї.

Пізніше адвокат Масі Найєм опублікував відеозвернення свого клієнта, який був одним з пасажирів рейсу. Той розповів, що чартер пасажири оплатили самостійно, і при покупці квитків їм ніхто не розповів, що вони перебуватимуть на обсервації. Тепер же їм рекомендували обсервацію в двох готелях за €380 або безплатно в столичному готелі «Козацький».

Напередодні міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив, що уряд ухвалив рішення про обовʼязкову обсервацію всіх українців, які прибувають з-за кордону.

Авіаперевізник SkyUp також заявив, що попередив пасажирів до вильоту про рішення Кабміну направити їх на обовʼязкову 14-денну обсервацію.