У Німеччині розробляють додаток, який попереджатиме про зараження коронавірусом

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Німеччині розробляють додаток, який може визначити коло осіб, які фізично наближались до людини, в якої діагностували COVID-19. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Додаток має використовувати технологію ближнього звʼязку Bluetooth, яка перетворює будь-який смартфон на приймач і передавач одночасно. Смартфон з таким додатком і включеним Bluetooth сканує сигнал інших смартфонів, які знаходяться у невеликому радіусі.

Додаток генерує і періодично змінює ідентифікаційний номер (ID), за яким неможливо виявити власника смартфону. Коли два таких смартфони перебувають певний час на відстані ближче, ніж декілька метрів один від одного — наприклад, в автобусі або в черзі до каси супермаркету, вони обмінюються своїми ID, зберігаючи їх лише в своїй памʼяті впродовж двох тижнів. Тобто смартфони ведуть імпровізований щоденник контактів.

Якщо пізніше власник одного зі смартфонів виявиться інфікованим коронавірусом і внесе в додаток відповідну інформацію, ID автоматично передається на сервер, доступ до якого мають тільки ці два гаджети. При цьому імʼя, номер телефону та інші персональні дані особи залишаються анонімними.

Інформація на сервері дозволяє розшифрувати ID всіх інших смартфонів, які перебували деякий час поблизу того, чий власник виявився інфікованим. У цих додатках зʼявляється сигнал тривоги з повідомленням про можливе зараження, а також рекомендацією здати мазок на аналіз і самоізолюватися. Але самі власники смартфонів з такими додатками, як і раніше, залишаються анонімними.

  • В Ізраїлі розробляють додаток, який за голосом людини розпізнаватиме наявність у неї коронавірусу.
  • Зʼявився сайт, який попереджає, що ви торкаєтеся свого обличчя.