Опитування: Українці більше бояться економічних наслідків, аніж коронавірусу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

43 відсотки українців побоюються економічних наслідків після карантину більше, ніж пандемії коронавірусу. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного центру соціології (КМІС).

При цьому, 34% все-таки більше побоюються епідемії вірусу в Україні. Ще 14% не побоюються ні наслідків, ні коронавірусу і вважають, що ситуація виправиться через один-два місяці.

Найбільше українці переживають за здоров’я близьких — 38%. Про те, що зросли ціни на продукти харчування — 29%. Трохи менше — 27% — хвилюються, що складно купити маску та антисептики.

20% людей хвилюють фінансові труднощі, також 20% побоюються, що не зможуть отримати необхідну медичну допомогу. При цьому тільки 12% бояться захворіти на коронавірус. Ще 12% постійно переживають через невизначеність ситуації.

Через припинення роботи громадського транспорту хвилюються 10% українців, яким потрібно доїхати на роботу, та 11%, яким потрібно добиратися в інший населений пункт. У 6% виникли складнощі з купівлею продуктів харчування.

За результатами опитування, пропозицію піти в неоплачувану відпустку отримали 12% українців, звільнитися через скорочення — 2%, погодитися на зниження зарплати — 6%. 3 відсоткам українців не виплатили зарплату.

При цьому, у 79% українців поки ніяких проблем з роботою через карантин не виникало.

Опитування проводилося з 27 по 30 березня методом CATI (телефонні інтервʼю з використанням компʼютера, computer-assisted telephone interviews). До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України. Під час дослідження опитали 1 500 осіб, похибка вибірки з імовірністю 0,95 не перевищує 3%.

  • За результатами цього ж опитування, 46% українців підтримують діяльність президента Володимира Зеленського. Для порівняння, у вересні минулого року президента підтримували 74% опитаних.