Понад 80 науковців світу просять Кабмін не урізати фінансування культурних і наукових інститутів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Понад 80 науковців з усього світу підписали відкритий лист Американської асоціації українознавчих студій, у якому просять український уряд не урізати фінансування культурних і наукових інститутів України, як передбачають зміни до бюджету через коронавірус.

У листі йдеться, що скорочення фінансування вдарить по інститутах і призведе до колапсу їхньої діяльності в Україні та за кордоном. Учені звернулися і до президента Володимира Зеленського з проханням розпочати роботу з керівниками інститутів, щоб визначити розумні межі скорочення фінансування і зберегти якомога більше ключових проєктів.

«Як експерти, які присвятили своє життя вивченню України та Східної Европи, ми наголошуємо на тому, що культура, освіта, мистецтво і наука є ключем до міжнародного визнання суверенності будь-якої держави. Вони захищають країну від зовнішньої агресії та мобілізують міжнародну підтримку, коли це необхідно, так само ефективно, як армія захищає її на полі бою», — йдеться в листі.

Звернення підписали представники провідних університетів і наукових центрів США, Канади, Великої Британії, Австралії, Польщі, Угорщини та інші науковці.