Ляшко: Уряд закупить 20 тисяч українських тест-систем на коронавірус

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Уряд планує закупити 20 тисяч тест-систем на коронавірус у вітчизняного виробника. Про це заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко у програмі «Право на владу» на каналі «1 + 1».

Ляшко розповів, що наразі в Україні є три виробники тест-систем. Один з них — Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, який розробив першу тест-систему. Але вона зорієнтована передусім на проведення наукових досліджень. Лікарі-практики не будуть використовувати її у повсякденній роботі. Тому вітчизняні виробники використовують розробки науковців і переводять системи в серійне виробництво.

«Це буде 20 тисяч тест-систем, кожна з яких дозволить провести орієнтовно 90—100 досліджень. Загалом у вітчизняного виробника закупимо тести для перевірки приблизно двох мільйонів пацієнтів», — розповів Ляшко.

За його словами, ця кількість тестів дозволить пережити піковий поріг епідемії в Україні. Закупівля тестів розпочнеться наступного тижня.

  • 30 березня із Сеула до України прибув літак зі 100 тисячами ПЛР-тестів для виявлення COVID-19.
  • 29 березня з Китаю в аеропорт «Бориспіль» прибув літак з протиепідемічним вантажем: 300 тис. респіраторів, 35 тис. костюмів захисту, 1,8 млн медичних масок та інших засобів захисту. Їх розподілять між лікарями, поліцією та військовими. Через два дні літак доправив з Китаю в Україну ще 100 тисяч ПЛР-тестів для виявлення коронавірусу, 40 тисяч окулярів багаторазового використання, медичні маски й обладнання для апаратів штучної вентиляції легень.