Трепак: Венедіктова вимагала оголосити підозру активісту Стерненку

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Ексзаступник генпрокурора Віктор Трепак розповів, що нова генпрокурор Ірина Венедіктова вимагала в нього повідомити про підозру одеському активісту Сергію Стерненку, який, захищаючись від нападників, завдав одному смертельного поранення. Про це Трепак розповів в інтерв’ю «Українській правді».

«Саме через цю справу в мене стався серйозний конфлікт з новим генпрокурором. Венедіктова виявила величезну зацікавленість до цієї справи і при першій же розмові про неї сказала мені, що потрібно негайно повідомити Стерненку про підозру у вчиненні ним злочину», — розповів Трепак.

За його словами, він був вражений такою постановкою питання: «Як можна говорити про підозру, не вивчивши справи й достеменно не знаючи її обставин?»

Він відповів Венедіктовій, що підстав для оголошення підозри немає, а отже вона буде незаконною.

«Генпрокурор була вкрай незадоволена моєю позицією», — розповів Трепак.

Після розмови з керівництвом відповідного департаменту та прокурорами, які ведуть цю справу, також було вирішено, що «підстав для повідомлення Стерненку про підозру у вчиненні будь-якого злочину немає».

«Генпрокурору Венедіктовій був наданий рапорт, підписаний усіма причетними до цього розслідування прокурорами, у якому аргументовано доведено відсутність підстав для виконання її вказівки щодо повідомлення про підозру Стерненку», — розповів Трепак.

  • На Сергія Стерненка, відомого своєю проукраїнською позицією, було скоєно три замахи. 7 лютого 2018 року Стерненко після першого нападу отримав струс мозку, а також різану рану лівого стегна. 1 травня того ж року в нього стріляли з газового пістолета. Стерненка поранили в потилицю, але він зміг затримати нападника. 25 травня в Одесі на Стерненка напали втретє. При самозахисті він смертельно поранив одного з нападників.
  • Влітку торік Стерненко подавав до суду на телеканал NewsOne та ексрадника Віктора Януковича Андрія Портнова, щоб захистити свою честь і гідність.
  • 27 березня генеральний прокурор Ірина Венедіктова перерозподілила сфери відповідальності між своїми заступниками. Згідно з розподілом, у Трепака забрали справи Майдану та справу про вбивство активістки Катерини Гандзюк.
  • 30 березня Венедіктова підписала заяву Трепака про відставку з посади заступника генпрокурора.