Помер ексміністр і батько лідера «Океану Ельзи» Іван Вакарчук

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Помер колишній міністр освіти, батько лідера «Океану Ельзи» Святослава Вакарчука — Іван Вакарчук. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Святослав Вакарчук.

«Сьогодні не стало мого найближчого друга... Людини, яка відчувала, розуміла і знала мене краще ніж будь-хто на цій Землі... Не стало люблячого чоловіка і батька, і дідуся... Людини, що створила міцну і люблячу сім’ю», — написав Вакарчук.

Мер Львова Андрій Садовий повідомив, що на прохання родини похорон Івана Вакарчука відбудеться камерно на Личаківському кладовищі.

Ким був Іван Вакарчук?

Івану Вакарчуку було 73 роки. У 1989—1991 роках був народним депутатом СРСР від територіального виборчого округу № 486 (Львівська область), член КПРС. Восени 1989 року — учасник установчого зʼїзду Народного Руху України за перебудову, один із делегатів від Львівської області.

За своє життя Іван Вакарчук написав понад 200 наукових праць, мав ступінь доктора фізико-математичних наук. У 1996 році заснував наукові журнали «Журнал фізичних досліджень» та «Світ фізики».

У 2007—2010 роках був міністром освіти і науки України. Упродовж 1990—2007 і 2010—2013 років був ректором Львівського університету, очолював кафедру теоретичної фізики. Герой України. Заслужений діяч науки і техніки України.