Пандемія коронавірусу: у Німеччині військові та вчені тестують додатки для відстеження переміщень громадян

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Німеччині військові Бундесверу разом з науковцями почали тестувати додаток для відстежування соціальних контактів інфікованих коронавірусом, пише Deutsche Welle.

У тестуванні візьмуть участь 50 військових з однієї з частин Берліна. Його проводить Інститут прикладних досліджень імені Фраунгофера. В рамках проєкту військові переміщуються між заданими точками, а також перебувають у певних місцях певний час. Таким чином перевіряється точність даних додатку і проводяться необхідні коригування.

Крім того, Інститут імені Роберта Коха проводить оцінку анонімізованих даних користувачів телеком-оператора Deutsche Telekom для визначення траєкторій руху населення. Йдеться не про відстеження руху окремих людей, як-от інфікованих, а про перевірку загального впливу обмежень на пересування та соціальні контакти.

Німецькі вірусологи звертають увагу, що вивченню такої статистики поширення COVID-19 заважає той факт, що ідентифікація заражених та відстеження їхніх контактів відбуваються запізно. Адже тестування пацієнтів на коронавірус відбувається тоді, коли симптоми захворювання COVID-19 проявляються, але заразним він є до цього уже певний час.

При цьому, дослідники припускають, що кількість випадків зараження можна скоротити, якщо 60% населення встановлять відповідні додатки, а також, якщо 60% населення дотримуватимуться карантинних заходів. У такому випадку одна хвора особа заражатиме статистично менше ніж одну людину. І підозри на зараження відразу можна буде відправляти на тестування, не чекаючи прояву симптомів.

Міністр з питань цифрової інфраструктури Німеччини Доротея Бер запевнила, що використання таких додатків буде добровільним. Водночас міністр юстиції Крістіне Ламбрехт наголошує, що використання даних, отриманих через додатки на смартфони громадян, може бути втручанням у їхню приватну сферу. Тож при розробці відповідного програмного забезпечення необхідно забезпечити тимчасове використання таких даних і гарантувати їхнє знищення після використання.