Генпрокурор Венедіктова: Підозра активісту Стерненку буде в будь-якому разі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Генпрокурор Ірина Венедіктова запевняє, що підозра одеському активісту Сергію Стерненку буде оголошена «в будь-якому разі». Питання полягає лише у кваліфікації — убивство чи вбивство при перевищенні меж необхідної оборони. Про це Венедіктова заявила в інтервʼю «Українській правді».

Стерненко, захищаючись від нападників, завдав одному смертельного поранення.

«Дивіться, щодо Стерненка підозра буде в будь-якому разі, кваліфікація йде або 115 стаття, або 118, але і так, і так це підозра. 115 стаття — це вбивство, 118 — це вбивство з самозахисту. Різниця — у кваліфікації, і це зроблять слідчі та прокурори, а явно не генеральний прокурор», — сказала Венедіктова.

За її словами, для неї як генпрокурора ця справа резонансна, бо вона стосується активістів і ситуації із захистом активістів.

«Зараз прийшла експертиза, будуть з нею розбиратися, будуть кваліфікувати. А чи буде підозра? Звичайно, підозра буде, просто розуміння, за якою статтею, і це не від мене ініціатива буде походити і ні від кого. Тому що справа розслідується 2 роки, ви ж розумієте, що вона рано чи пізно завершиться? Питання кваліфікації», — заявила генпрокурор.

  • Раніше ексзаступник генпрокурора Віктор Трепак розповів, що Венедіктова вимагала в нього повідомити про підозру Стерненку. Трепак стверджує, що саме через цю справу в нього стався серйозний конфлікт з генпрокурором.
  • На Сергія Стерненка було скоєно три замахи. 7 лютого 2018 року Стерненко після першого нападу отримав струс мозку, а також різану рану лівого стегна. 1 травня того ж року в нього стріляли з газового пістолета. Стерненка поранили в потилицю, але він зміг затримати нападника. 25 травня в Одесі на Стерненка напали втретє. При самозахисті він смертельно поранив одного з нападників.
  • Улітку торік Стерненко подавав до суду на телеканал NewsOne та ексрадника Віктора Януковича Андрія Портнова, щоб захистити свою честь і гідність.