Трамп підписав указ про право США добувати ресурси на Місяці

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент США Дональд Трамп підписав указ про право США комерційно освоювати ресурси на Місяці, а також заохочувати такі ініціативи від приватних компаній та інших держав.

Про це повідомляє пресслужба Білого дому.

У документі йдеться, що США не є стороною Угоди про Місяць 1979 року, яка визнає супутник Землі загальним надбанням. Водночас в указі зазначено, що космос юридично і фізично є унікальним простором для людської діяльності.

Указ був виданий у звʼязку з початком програми США з освоєння Місяця і Марса, для якої знадобиться видобуток ресурсів, зокрема в космосі. Угода 1979 року не дозволяє деяким комерційним організаціям брати в цьому участь.

  • Угоду про Місяць ратифікували 18 держав. Її ухвалили в 1979 році на засіданні Генасамблеї ООН. У ній йдеться, що дослідження і використання Місяця є надбанням всього людства та здійснюється в інтересах світового співтовариства, а держави Землі повинні співпрацювати в цьому питанні та надавати взаємодопомогу. Стаття 11 говорить, що ресурси, надра і поверхня Місяця не можуть належати якійсь державі, а у разі створення правового режиму використання ресурсів Місяця всі блага мають справедливо розподілятися між країнами з урахуванням їхнього вкладу в освоєння Місяця.
  • Директор NASA заявив, що США протягом десяти років зможуть забезпечити постійну присутність людини на Місяці.
  • NASA планує відправити пілотовану експедицію на Марс у середині 2030-х.
  • У жовтні 2019 року в штаб-квартирі Аерокосмічного управління NASA у Вашингтоні представили два прототипи скафандрів для космонавтів, які будуть використовуватися в місіях на Місяць і Марс.