Міністр Федоров: Запрацював додаток контролю карантину, за відмову ним користуватися — штраф

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Україні запрацював додаток контролю за дотриманням режиму обсервації і самоізоляції громадянами на час карантину через коронавірус.

Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Протягом 14 днів людині буде приходити до 10 push-повідомлень на день. Потрібно буде зробити своє фото, і під час фотографування буде включатися геолокація. Якщо буде порушено режим карантину, а невикористання додатку по суті буде порушенням режиму карантину, вже існують певні врегульовані суми штрафів, які людині потрібно буде заплатити», — сказав міністр.

Поки додаток націлений на три категорії українців: тих, хто повернувся з-за кордону; хворих, які перебувають на домашньому лікуванні; людей з підозрою на коронавірус. Тобто ті, хто відзначався у держорганах, лікарнях або проходив експрес-тест. Саме ці люди, повинні встановити додаток на свої смартфони.

У коментарях «Прямому» міністр запевнив, що програма не буде вести тотальний контроль за людьми. Він додав, що її розробили за 4 дні, зараз додаток є у Google Play Market. «Apple потрібно ще декілька годин чи день, щоб він зʼявився. Тоді ми відразу почнемо його використовувати на великому масштабі людей», — сказав Федоров.

Назву програми він не сказав.

Тим часом у додатку «Дія» вже доступний сервіс push-повідомлень, який надає інформацію щодо поширення коронавірусу в країні, а також повідомляє про заходи уряду.