ГПУ відкрила справи на Лероса після публікацій у ЗМІ, а не за заявою Єрмака

Автори:
Вікторія Мартинюк, Оксана Коваленко
Дата:

Офіс генерального прокурора відкрив три кримінальні провадження проти нардепа Гео Лероса («Слуга народу») через опубліковані відео про брата глави Офісу президента Дениса Єрмака. Справи відкрили після публікацій у ЗМІ. Про це «Бабелю» повідомили на інформаційний запит у Офісі генпрокурора.

30 березня прокурор Офісу генпрокурора вніс відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення Леросом кримінальних правопорушень за статтями ККУ:

  • ч. 1 ст. 365 — перевищення влади або службових повноважень;
  • ч. 2 ст. 328 — розголошення державної таємниці;
  • ч. 2 ст. 344 — втручання у діяльність державного діяча.

Мотивами для відкриття справ у ГПУ стали повідомлення у ЗМІ, а не заява глави Офісу президента Андрія Єрмака.

«Підставою для реєстрації було самостійне виявлення прокурором обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення. Джерелом обставин […] є статті, розміщені у засобах масової інформації», — повідомили у Офісі генпрокурора.

Відповідь Офісу генпрокурора на запит.

«Бабель»

Про що йдеться?

У неділю, 29 березня, депутат від «Слуги народу» Гео Лерос оприлюднив у Facebook відео, де брат голови Офісу президента Андрія Єрмака Денис обговорює питання призначення на різні державні посади.

На відео з прихованої камери Денис Єрмак говорить про те, як просуваються «потрібні» законопроєкти у Верховній Раді, посади в Київській митниці й «Укрзалізниці». На одному з відео брат глави ОП начебто проводить співбесіду з людиною, яка говорить, що претендує на посаду заступника міністра інфраструктури та хоче керувати «Укрзалізницею».

На іншому відео невідомий чоловік розповідає , що в нього є «гарна дівчинка, яка хоче очолити Національний комплекс «Експоцентр України».

Пізніше у коментарі «Бабелю» Денис Єрмак спростував інформацію про те, що обговорював з ким-небудь призначення на державні посади.

  • 29 березня Андрій Єрмак заявив, що подасть заяви до Служби безпеки та Державного бюро розслідувань через опубліковані відео.
  • 30 березня проти Лероса було відкрито 4 провадження. Нардепу може загрожувати штраф або тюремний термін до 8 років. Сам Лерос після цього звернувся до Національного антикорупційного бюро з проханням забезпечити йому охорону. Згодом адвокати Лероса повідомили, що загалом проти нардепа відкрито 5 кримінальних проваджень.
  • 31 березня глава Офісу президента Андрій Єрмак на брифінгу назвав причиною конфлікту з Гео Леросом спробу останнього просунути на посаду заступника міністра в одному з міністерств «людину з попередньої влади, яка працювала у Київській держадміністрації».
  • Лерос приходив на допит до Державного бюро розслідувань та в СБУ.