Генпрокуратура порушила справи проти Порошенка через призначення суддів Верховного суду

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Генеральна прокуратура відкрила кримінальні провадження проти пʼятого президента Петра Порошенка через призначення суддів Верховного суду. Про це повідомляє пресслужба ГПУ.

Провадження порушили за зверненням групи суддів. Вони стверджують, що видані у 2017—2019 роках укази про призначення не відповідають нормам Конституції та закону про судоустрій і статус суддів. До того ж суддів призначили не до Верховного суду, а до касаційних судів, «неконституційність яких було визнано рішенням Конституційного суду». Також працівники Верховного суду поскаржилися, що їх незаконно позбавили права на працю та її оплату.

Провадження відкрили за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів), ч. 4 ст. 382 (невиконання судового рішення), ч. ч. 1, 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу.

Досудове розслідування проти Порошенка доручили Державному бюро розслідувань.

  • Раніше повідомлялося, що Державне бюро розслідувань порушило 13 кримінальних проваджень проти Порошенка.
  • Одне з них стосується незаконного впливу на проведення конкурсу з відбору кандидатів до Вищої ради правосуддя в період з березня по травень 2019 року, інше — зловживання службовим становищем і втручання в діяльність суддів через несвоєчасне призначення їх на посаду, що привело до безпідставної виплати коштів з бюджету на їхню заробітну плату.