У зоні відчуження вогонь дістався Чорнобиля-2 та Чистогалівки. У ДСНС запевняють, що ситуація під контролем

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У зоні відчуження, де з 4 квітня горять ліси, вогонь дістався до закритого села Чистогалівка і міста Чорнобиль-2, де розташована покинута радянська загоризонтна радіолокаційна станція «Дуга».

Про це повідомив член громадської ради в Держагентстві з управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко.

За його словами, вогонь поширюється на закритій, забрудненій радіацією території у декількох місцях.

«Коли горить чорнобильська природа, у повітря здіймаються радіонукліди, які вже встигли піти у землю за 34 роки після аварії. З димом ці радіонукліди розносяться з вітром. Залежно від інтенсивності пожежі та вітру — чи залишаючись в межах Чорнобильської зони, чи виходять навіть до територій сусідніх держав», — написав він.

За словами Ємельяненка, на закритих територіях через введений карантин немає працівників підприємств, рятувальників чи інших офіційних представників, тому вони приваблють вандалів. Ємельяненко вважає, що саме вони відповідальні за пожежу та підпали.

«Тобто завдяки паліям радіонукліди, на локалізацію яких тисячі людей поклали своє здоровʼя і навіть життя, виходять за межі Чорнобильської зони і розносяться по населених пунктах. Тому підпал у Чорнобильській зоні — це тероризм», — написав він.

Ємельяненко звернувся до СБУ та МВС з вимогою розслідувати всі факти підпалів і відкрити провадження за статтею про терористичний акт. Президента Володимира Зеленського він просить взяти ситуацію під особистий контроль.

У Держслужбі з надзвичайних ситуацій «Бабелю» заявили, що пожежники борються з вогнем на трьох ділянках — на території Денисовецького, Котовського та Корогодського лісництв. Інформацію про поширення вогню на закритих територіях у відомстві не надали. У ДСНС запевнили, що радіаційна обстановка в Києві та області стабільна.

Те саме говорять і в самому Держагентстві з управління зоною відчуження.