Денис Єрмак воював в АТО «виїзним» снайпером. Там він познайомився з іще одним фігурантом «плівок Лероса»

Автори:
Костя Андрейковець, Оксана Коваленко
Дата:

Брат глави Офісу президента Андрія Єрмака Денис воював в АТО «виїзним» снайпером з 2014 по 2016 рік. Там він познайомився з бійцем 5-ї роти добровольчого батальйону «Дніпро-1» Сергієм Шумським — ще одним фигурантом відео нардепа Гео Лерос, на яких Єрмак обговорює питання призначення на різні державні посади.

Про це йдеться в матеріалі «Бабеля».

Колишній командир групи батальйону «Айдар» Богдан Коваль розповів, що Єрмак потрапив в АТО через нього. Вони познайомилися відразу після Євромайдану. Тоді Коваль разом з організацією «Спільна справа» стояв із наметом біля Центрвиборчкому, щоб «контролювати вибори президента». Єрмак прийшов туди і запропонував допомогу. Він допомагав патрулювати будівлю ЦВК, а коли зʼявилася інформація, що мітингувальників можуть «обстрілювати снайпери», Єрмак просидів цілу ніч на даху з гвинтівкою.

У травні 2014 року Коваль почав воювати в батальйоні «Айдар». Єрмак знов запропонував свою допомогу. «Ще до війни я зрозумів, що він добре стріляє. Ми запропонували йому приїхати, оформитися в батальйон снайпером. У майбутньому він міг би отримати статус учасника бойових дій, але Денис сказав, що офіційно оформитися не може», — розповів Коваль.

У підсумку Єрмак приїжджав на конкретні завдання. «Я показував, де потрібно сісти і пару днів поспостерігати. Він сідав і спостерігав», — каже Коваль.

Восени 2014 року Єрмак був у Пісках. Як повідомив командир 5-ї роти добровольчого батальйону «Дніпро-1» Володимир Шилов, там Єрмак був прикомандирований до групи, в якій познайомився з бійцем Сергієм Шумським — він буде фігурувати на «плівках Лероса» як помічник Єрмака.

Єрмак і Шумський разом ходили на завдання і збили безпілотник з російськими заводськими бортовими номерами. Також Єрмак разом із групою виїжджав на окуповані території — до Донецька і Горлівки.

У березні 2015-го Єрмак став позаштатним радником заступника секретаря РНБО Олександра Литвиненка. «Я запропонував йому стати моїм позаштатним радником в РНБО. Він розповідав мені неформальну інформацію про ситуацію на фронті», — розповів Литвиненко.

З Єрмаком він не раз їздив в АТО у 2015—2016 роках. Богдан Коваль згадує, що після одного такого візиту в «Айдар», який тоді хотіли розформувати, батальйон вирішили не чіпати. Коваль не знає, чи повʼязані ці дві події.