НАЗК підтвердило, що керівник ДБР Бабіков захищав Януковича та має приватний інтерес у справах Майдану

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національне агентство з питань запобігання корупції встановило наявність приватного інтересу у справах Майдану першого заступника керівника Держбюро розслідувань Олександра Бабікова, який раніше був адвокатом експрезидента Віктора Януковича. Про це повідомляє адвокатське обʼєднання Адвокатська дорадча група.

Юристи отримали відповідь від НАЗК. Згідно з нею, агентство встановило, що Бабіков до призначення у ДБР захищав Януковича як адвокат. «Тобто і Бабіков, і Венедіктова відверто брехали, коли стверджували протилежне», — підкреслили адвокати.

Крім того, агентство встановило, що Бабіков захищав Януковича у кримінальному провадженні, яке зараз розслідує «відділ справ Майдану» третього управління ДБР. Це підтверджує наявність приватного інтересу Бабікова у ході та результатах розслідування кримінального провадження.

При цьому, проаналізувавши структуру ДБР, агентство виявило, що Бабіков не наділений повноваженнями ухвалювати рішення стосовно кримінального провадження проти Януковича. Але НАЗК визначає наявність потенційного конфлікту інтересів у Бабікова, який виникне автоматично в разі відсутності директора (чи виконувача обовʼязків директора) ДБР.

При цьому, за словами адвокатів, Венедіктова або сам Бабіков приховали від ДБР, що існують кримінальні провадження, які розслідувало не управління у справах Майдану, а інші слідчі відділи, які безпосередньо підпорядковані Бабікову. Йдеться про провадження щодо узурпації Януковичем влади і провадження, які ініціював Бабіков в інтересах експрезидента проти прокурорів управління спецрозслідувань ГПУ.

При цьому, ДБР заявляє, що НАЗК підтвердило відсутність у Бабікова конфлікту інтересів під час здійснення повноважень першого заступника директора ДБР.

  • Напередодні міністр внутрішніх справ Арсен Аваков негативно відреагував на вручення підозри екснардепці Тетяні Чорновол, у якої пройшли обшуки, і послав до біса першого заступника директора Держбюро розслідувань Олександра Бабікова. Аваков повʼязав підозру Чорновол з помстою експрезидента Віктора Януковича, адвокатом якого раніше був Бабіков.