Пожежа в зоні відчуження: вогонь від Припʼяті відігнали, але він наближається до ЧАЕС

Автори:
Ангеліна Шеремет, Катерина Коваленко
Дата:

У зоні відчуження вогонь відігнали від міста Припʼять, проте він наближається до Чорнобильської атомної електростанції. Про це у коментарі «Бабелю» повідомила гід компанії «Чорнобиль тур» Олена Гнесь.

За її словами, вогонь уже за два кілометри від сховища радіоактивних відходів «Підлісний». Там поховані найбільш високоактивні радіаційні відходи всієї Чорнобильської зони та самої ЧАЕС.

У коментарі «Бабелю» член асоціації чорнобильських туроператорів, керівник проєкту Radioactive Team Антон Юхименко пояснив, що наразі є пряма загроза ЧАЕС: загорілися інфраструктурні обʼєкти станції, горить майданчик тимчасового відстою радіоактивних відходів, де сортуються відходи, перш ніж їх відправлять на поховання.

Також повідомляється, що палає Рудий ліс — територія, прилегла до Чорнобильської АЕС, що взяла на себе найбільшу частку викиду радіоактивного пилу під час вибуху реактора у 1986 році.

Раніше член громадської ради в Держагентстві з управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко повідомляв, що вогонь дібрався до Припʼяті та переміщується за вітром до найнебезпечніших об’єктів зони відчуження.

  • 4 квітня у зоні відчуження розпочалася пожежа: о 13:22 надійшла інформація, що поблизу селища Володимирівка горить ліс. Уже 5 квітня у Держекоінспекції заявили, що горить понад 100 га лісу. Уранці 9 квітня в ДСНС заявили про продовження робіт з гасіння пожеж із залученням авіації.
  • 6 квітня поліція затримала причетного до пожежі в Чорнобильській зоні чоловіка. Затриманий зізнався, що поблизу покинутої місцевої ферми заради забави у кількох місцях підпалив траву. 8 квітня йому повідомили про підозру. Чоловікові загрожує до 5 років вʼязниці.
  • 13 квітня рятувальники загасили пожежу в Котовському лісництві на території зони відчуження.