Торгівля на ринках знову під забороною. Ляшко каже про «шалені порушення»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко вирішив скасувати власну постанову, якою дозволялася робота продуктових ринків під час карантину, але за дотримання чітких умов. Про це він заявив в ефірі «Свобода слова» на ICTV.

«Із завтрашнього дня [з 14 квітня] моя постанова, яка прописувала умови, як відкриватися ринкам, буде визнана такою, що втратила чинність».

Ляшко розповів, що ринкам дозволили працювати на час карантину для того, щоб ціни на продукти стали більш доступними. Але в роботі ринків виявили декілька порушень і зловживань.

«Факти, які були виявлені впродовж дії цієї постанови, і зловживання органами місцевого самоврядування, коли вони повідкривали ринки в антисанітарних умовах. Хоча там чітко було прописано, коли можна відкривати, як керівництво ринку повинно забезпечити відвідувачів і працівників ринку засобами індивідуального захисту, але ми маємо шалені порушення», — розповів Ляшко.

  • 31 березня Міністерство охорони здоров’я дозволило місцевій владі відкрити продуктові ринки за дотримання чітких умов на період карантину. Зокрема, не більше одного відвідувача на 20 кв. м торгової площі, із дотриманням відстані між покупцями в чергах щонайменше 1,5 м.
  • Попри постанову, у Києві не відкривали ринки.
  • Одеський продовольчий ринок «Привоз» від початку карантину продовжуває працювати у звичайному режимі. Раз на день ринок дезінфікують, а продавцям перед початком робочого дня міряють температуру.