Трамп: США припиняють фінансування ВООЗ. В ООН назвали рішення несвоєчасним

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Президент США Дональд Трамп заявив, що США призупиняють фінансування Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ). Про це повідомляє The Independent.

Попередньо, це рішення діятиме до завершення розслідування реакції ВООЗ на спалах і поширення коронавірусу.

Трамп заявив, що організація не змогла своєчасно інформувати про коронавірус, тому «вона не впоралася зі своїм основним обовʼязком і повинна нести відповідальність».

«Реальність така, що ВООЗ не змогла своєчасно отримувати, перевіряти і ділитися інформацією в належний спосіб. ВООЗ не впоралася зі своїм основним обовʼязком і повинна нести відповідальність», — сказав Трамп.

Трамп також звинуватив організацію у «протидії забороні на поїздки» і повторенні «пропаганди» китайського уряду про те, що вірус не може передаватися від людини до людини.

Генсекретар Організації Обʼєднаних Націй (ООН) Антоніу Гутерріш вважає несвоєчасним рішення Трампа про припинення внесків до бюджету ВООЗ.

Він наголосив, що під час пандемії організація повинна отримувати підтримку. «Зараз не час скорочувати ресурси для роботи ВООЗ або будь-якої іншої гуманітарної організації, яка бореться з вірусом», — сказав генсек ООН.

  • США є найбільшим фінансовим донором ВООЗ, Китай — другий.
  • Напередодні Комітет Сенату США з питань внутрішньої безпеки заявив про плани провести масштабне розслідування про причини виникнення і поширення коронавірусу нового типу. Під час розслідування також хочуть встановити роль Китаю і Всесвітньої організації охорони здоров’я.
  • Раніше Трамп заявляв про плани зупинити фінансування Всесвітньої організації охорони здоров’я через її помилки в реагуванні на пандемію коронавірусу.
  • Трамп заперечує інформацію ABC News про те, що розвідка США знала про появу коронавірусу в китайському Ухані ще в листопаді 2019 року і попереджала керівництво США про можливу епідемію.