Суд залишив у силі рішення про виплату ПриватБанком понад $250 млн братам Суркісам

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Апеляційний суд Києва відхилив скаргу державного виконавця, залишивши в силі постанову Печерського районного суду, який зобовʼязав ПриватБанк виплатити понад $250 млн (близько 7 млрд грн) на користь офшорних компаній братів Григорія та Ігоря Суркісів.

Про це заявив юрист ПриватБанку Андрій Пожидаєв.

Ідеться про британські компанії Camerin Investments, Sunnex Investments, Tamplemon Investments, Berlini Commercial, Lumil Investments, Sofinam Investments, стосовно яких банк, за розʼясненням суду, повинен виконати умови депозитних договорів.

ПриватБанк наполягав, що виконання договорів неможливо, оскільки депозити були конвертовані в капітал банку під час націоналізації як засоби, що належать особам, повʼязаним з ексвласниками Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим.

Пожидаєв при цьому заявив, що рішення Печерського районного суду не є документом про стягнення грошей, а лише спонуканням до виконання рішення суду.

Міністр юстиції Денис Малюська, коментуючи рішення суду, заявив, що «зради немає».

За його словами, 9 лютого 2017 року суд зобовʼязав ПриватБанк обслуговувати депозити деяких іноземних компаній без обмежень і відповідно до депозитних договорів. 25 лютого 2020 року суд розʼяснив своє попереднє рішення, фактично повторивши його суть, а сьогодні Апеляційний суд залишив це розʼяснення без змін.

  • У лютому 2020 року Печерський суд фактично ухвалив рішення, яким зобовʼязав ПриватБанк виплатити компаніям Суркісів кошти з урахуванням відсотків, які були на рахунках кіпрської філії ПриватБанку ще у 2012—2014 роках.