Рада змінила регламент для протидії «поправковому спаму»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада проголосувала в другому читанні і в цілому за законопроєкт № 1043 про внесення змін до регламенту парламенту, щоб боротися зі зловживанням правом вносити велику кількість поправок з боку депутатів.

За проголосували 242 нардепи, з яких 204 голоси дала фракція «Слуга народу». Група депутатів «Довіра» дала 13 голосів, позафракційні депутати — 10, ОПзЖ — 15.

Закон дозволяє розглядати велику кількість поправок до законопроєктів, які готують до другого читання, за спецпроцедурою. Це має скоротити час розгляду правок в залі Ради — фракції зможуть наполягати на 5 правках, окремі депутати — на одній.

Спецпроцедуру запускають у разі, якщо кількість правок у пʼять разів більша за кількість статей у законопроєкті, але не менша за 500. Особливу процедуру запускають за пропозицією не менш як однієї третини (150) депутатів і за підтримки більшості (226 нардепів), а також за умови надання депутатам порівняльної таблиці і супровідних документів до неї.

На застосування спецпроцедури дається два дні. За цей час фракції і групи нардепів повинні надати головному комітету не більш як 5 правок, позафракційні депутати — одну не враховану комітетом поправку.