Флот США заявив про небезпечне перехоплення свого літака винищувачем РФ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Над міжнародними водами Середземного моря 15 квітня російський винищувач Су-35С перехопив американський протичовновий літак P-8A Poseidon і мало не спровокував зіткнення.

Про це повідомляє Флот США.

Су-35С на значній швидкості вийшов на курс P-8A і супроводжував його на дуже близькій відстані. В окремих випадках відстань між літаками була менше 8 метрів. Су-35С здійснював небезпечні маневри коло P-8A протягом 42 хвилин.

У штабі зазначили, що російський винищувач порушив угоду 1972 року про запобігання інцидентів у відкритому морі та в повітряному просторі, яка забороняє військовим літакам створювати загрозу в небі.

  • Подібні інциденти вже мали місце. У червні 2019 року Су-35С у небі над Сирією здійснив непрофесійне перехоплення P-8A. Він переслідував його близько 28 хвилин.
  • У кінці лютого в небі над Балтійським морем російський винищувач Су-27 виконав небезпечне перехоплення літака-розвідника «Гольфстрім» ВПС Швеції, наблизившись на відстань 20 м. Міністр оборони країни Петер Хультквіст заявив, що «такі російські любʼязності» оцінюються як «неприйнятна поведінка». У Міноборони Росії заявили, що Су-27 перебував на безпечній відстані та діяв за інструкцією.