NASA вперше за дев’ять років відправить астронавтів зі США на космічну станцію. Політ відбудеться на кораблі і ракеті SpaceX

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

27 травня NASA відправить астронавтів на Міжнародну космічну станцію зі стартового майданчика в космічному центрі ім. Кеннеді у Флориді. Це буде перший політ з території США з 2011 року після закриття програми «Шатл».

Також це буде перший пілотований політ для космічного корабля Crew Dragon компанії SpaceX Ілона Маска з моменту заснування в 2002 році. Ракета Falcon 9 доставить Crew Dragon на станцію з астронавтами Дугом Херлі і Бобом Бенкеном.

Астронавти перебуватимуть у космосі до 110 днів, але поки точна тривалість польоту не визначена.

Через пандемію коронавірусу NASA не дозволить глядачам вільно спостерігати за запуском на оглядових майданчиках. До старту допустять тільки журналістів, але і їхня кількість буде обмежена.

  • З 2011 року астронавти могли потрапити на МКС тільки на російських кораблях «Союз». У США не було своїх пілотованих кораблів — програма NASA недоотримувала фінансування.
  • SpaceX вже провела останнє випробування Falcon 9 із космічним кораблем Crew Dragon і готова до першого польоту з екіпажем.
  • Компанія SpaceX 2 березня 2019 року запустила в космос ракету Falcon 9 із пілотованим кораблем Crew Dragon, на борту якого перебував жіночий манекен на імʼя Ріплі.
  • Президент США Дональд Трамп підписав указ про право США комерційно освоювати ресурси на Місяці, а також заохочувати такі ініціативи від приватних компаній та інших держав.