Карантин можуть продовжити до 12 травня. В уряді спрогнозували пік COVID-19

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Кабінет міністрів очікує піку захворюваності на коронавірусну інфекцію на початку травня. Після його проходження почнуть упроваджувати антикризові заходи з підтримки економіки. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на нараді з президентом Володимиром Зеленським.

В інтерв’ю «РБК-Україна» Шмигаль повідомив, що Кабмін планує продовжити карантин, який має закінчитися 24 квітня, але водночас помʼякшити заходи у деяких сферах.

Він навів нещодавно отримані Кабміном розрахунки Національної Академії наук України, згідно з якими очікується два піки захворюваності — орієнтовно на кінець квітня та між 3 і 8 травня.

Шмигаль додав, що до кінця цього тижня (до 26 квітня) планують помʼякшити деякі карантинні заходи. «Ми на засіданні Кабміну, скоріш за все, продовжимо карантин, базуючись на цих розрахунках. Але плануємо помʼякшити деякі заходи у двох-трьох сферах вже цього тижня», — уточнив він.

У той же час, головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що карантинні обмеження в Україні можуть продовжити як мінімум до 12 травня.

«Я як головний санітарний лікар буду готувати подання про продовження карантину. Водночас можу анонсувати певне послаблення карантину в разі, якщо епідеміологічна ситуація буде покращуватися вже в понеділок [27 квітня]», — заявив Ляшко в ефірі «24 каналу».

При цьому він не уточнив, про які саме послаблення йдеться, порадивши дочекатися засідання Кабміну, яке заплановане на 22 квітня.

МОЗ пропонуватиме уряду деякі пом’якшення карантинних заходів, повідомив на брифінгу очільник МОЗ Максим Степанов. Серед них:

  • дозвіл гуляти в парках з чітким обмеженням кількості людей у групі та в масках;
  • відкриття музеїв і бібліотек з дотриманням дистанції та в масках, а також з термоскринінгом на вході до закладу.

Степанов додав, що планують ще деякі пом’якшення карантину, проте з детальними обмежувальними приписами.

  • З 6 квітня в Україні посилили карантин — зʼявлятися в громадських місцях можна тільки в масках і з документами. Заборонено відвідувати парки, сквери, зони відпочинку, лісопаркові та прибережні зони, крім вигулу домашніх тварин.
  • Шмигаль представив основні 3 етапи виходу країни з карантину через епідемію коронавірусу.
  • Раніше міністр охорони здоровʼя Максим Степанов заявив, що стрибок інфікування коронавірусом спостерігався після масових богослужінь у церквах на Вербну неділю, 12 квітня.