Спілка українських підприємців: Половині охочих відмовили у кредиті за державною програмою «5-7-9»

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Банки відмовили половині підприємців, які зверталися за позиками за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%». Про це йдеться у опитуванні Спілки українських підприємців.

За результатами проведеного опитування, 75% респондентів не зверталися для отримання кредиту за програмою «Доступні кредити 5-7-9%». При цьому половина підприємців, які звернулись, отримали відмову.

За даними спілки, 29,6% бізнесу потребує кредиту на більшу суму, а 31% не відповідає критерію «наявність прибутковості бізнесу за останні 12 місяців».

Понад 50% опитаних не можуть задовольнити умови банківської застави: програма передбачає обовʼязкову заставу, нею може бути об’єкт кредитування, рухоме, нерухоме майно, спецтехніка тощо.

  • У грудні 2019 року Зеленський запустив програму «Повертайся і залишайся»: дешеві кредити для охочих розпочати власний бізнес.
  • 15 квітня прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про розширення програми «Доступні кредити 5-7-9%». Зміни передбачали підвищення рівня річного доходу, збільшення максимальної суми кредиту, розширення списку потреб, на які підприємець може взяти кредит.
  • Наприкінці березня Нацбанк попросив банки реструктуризувати кредити позичальників, які через карантин не можуть вчасно сплатити сам кредит і відсотки.