Кабмін затвердив порядок використання грошей з Фонду боротьби з коронавірусом

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кабінет міністрів затвердив порядок використання грошей з Фонду боротьби з коронавірусом, який становить 64,67 млрд гривень.

Гроші фонду спрямують на виплати безробітним, грошову допомогу літнім людям, пенсії, виплати медикам і працівникам, які забезпечують життєдіяльність населення та виплати членам сімей медиків, загиблих від COVID-19. Також кошти фонду підуть на закупівлю товарів і послуг за програмою державних гарантій медичного обслуговування.

Фінансування буде здійснюватися на підставі звернень головних розпорядників бюджетних коштів до уряду. Після того як звернення опрацює і затвердить Кабмін, остаточне рішення про спрямування необхідної суми ухвалюватимуть члени Комітету Верховної Ради з питань бюджету.

По завершенню кожного місяця розпорядники протягом пʼяти днів повинні будуть надати звіт про використання грошей до Комітету Ради, Кабміну і Міністерства фінансів. Окремий моніторинг використання бюджетних коштів буде здійснювати безпосередньо Мінфін.

Що кажуть експерти?

Як повідомляє Центр громадських фінансів Київської школи економіки, виділяти гроші будуть не швидко. Органам влади потрібно від декількох тижнів до місяця. «З урахуванням того, що Фонд буде працювати тільки протягом дії карантину, плюс 30 днів після нього, це може стати суттєвою перешкодою для реального розподілу його коштів», — заявили в центрі.

З урахуванням того, що карантин до 11 травня, кошти фонду можна буде використовувати не пізніше ніж до 10 червня. За цей короткий час органи влади повинні чітко прорахувати свої потреби і пройти 10 етапів, щоб отримати кошти. Перелік етапів Центр опублікував в своєму Telegram-каналі «Ваші Гроші».