Нацбанк вперше за шість років опустив облікову ставку нижче 10%

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національний банк знизив облікову ставку з 10 до 8% річних.

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Таким чином, облікова ставка в Україні опустилася нижче двозначного показника вперше з березня 2014 року, коли вона становила 9,5%.

В НБУ пояснили, що ухвалили це рішення для підтримки української економіки в умовах пандемії та карантину. Крім того, регулятор звернув увагу, що інфляція у березні-квітні була нижчою, ніж очікувалося, попри тимчасове зростання цін протягом перших тижнів карантинних заходів.

Нацбанк вважає, що інфляція помірно прискориться в подальші місяці й на кінець цього року становитиме 6%. Спрямовані на підтримку бізнесу та населення заходи частково компенсують падіння споживчого попиту. Однак він залишатиметься пригніченим ще тривалий час після завершення карантину, і це завадить безконтрольному зростанню інфляції. Крім того, інфляцію також стримуватиме зниження світових цін на нафту та газ. Водночас прискоренню інфляції сприятиме відображення на цінах зміцнення гривні.

Загалом Нацбанк очікує, що протягом року облікова ставка знизиться до 7% і прогнозує цього року падіння української економіки на 5%.

Що таке облікова ставка?

Це основний інструмент, яким користується НБУ, щоб регулювати інфляцію. Облікова ставка впливає на вартість кредитів. Якщо відсоткову ставку знижують, вартість кредитів теж має зменшуватися.