Справу про «плівки Єрмака» перекваліфікували на «шахрайство» і передали до Нацполіції

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала матеріали кримінального провадження щодо так званих «плівок Єрмака» до Національної поліції України. Про це повідомляють адвокати з юридичної компанії «Міллер».

Справу передали після зміни кримінально-правової кваліфікації зі зловживання впливом на шахрайство.

Адвокати пояснюють, що суть зловживання впливом полягає в тому, що особі дають гроші за те, що вона вплине на ухвалення рішень кимось іншим. А суть шахрайства в тому, що особа виманює гроші для власного збагачення.

Шахрайство, на відміну від зловживання впливом, не є корупційним злочином, тому справа більше не перебуває в підслідності НАБУ.

Про що йдеться?

У неділю, 29 березня, депутат від «Слуги народу» Гео Лерос оприлюднив у Facebook відео, де брат голови Офісу президента Андрія Єрмака Денис обговорює питання призначення на різні державні посади.

На відео з прихованої камери Денис Єрмак говорить про те, як просуваються «потрібні» законопроєкти у Верховній Раді, посади в Київській митниці й «Укрзалізниці». На одному з відео брат глави ОП начебто проводить співбесіду з людиною, яка говорить, що претендує на посаду заступника міністра інфраструктури та хоче керувати «Укрзалізницею».

На іншому відео невідомий чоловік розповідає , що в нього є «гарна дівчинка, яка хоче очолити Національний комплекс «Експоцентр України».

Пізніше у коментарі «Бабелю» Денис Єрмак спростував інформацію про те, що обговорював з ким-небудь призначення на державні посади.

  • 30 березня проти Лероса було відкрито 4 провадження. Нардепу може загрожувати штраф або тюремний термін до 8 років.
  • За фактом цих плівок існувало кримінальне провадження, яке зареєструвала САП за заявою Гео Лероса. Справу розслідували детективи НАБУ. Кваліфікація — ч. 2 ст. 369-2 КК України (зловживання впливом).