ВООЗ: якщо зупинити планову вакцинацію, можуть виникнути епідемії кору та поліомієліту

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Всесвітня організація охорони здоровʼя попереджає, що якщо через пандемію коронавірусу планову вакцинацію призупинять, людство зіткнеться з епідеміями кору, поліомієліту та інших інфекційних захворювань, які попереджають за допомогою щеплень.

Про це пишуть на офіційному сайті ВООЗ.

У ВООЗ вважають, що припиняти вакцинацію навіть на короткий час небезпечно. Спалахи нових хвороб можуть спричинити перевантаження систем охорони здоровʼя, які зайняті лікуванням наслідків коронавірусу.

Експерти вказали на приклад Демократичної Республіки Конго. Торік країна постраждала від серйозного спалаху кору, який стався через хвилю епідемії лихоманки Ебола. Тоді від кору померло понад 6 тисяч осіб.

Глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус нагадав, що світ досяг успіху в вакцинації дітей. У 2018 році 86% усіх дітей до 5 років отримали три дози вакцини проти дифтерії, правця та кашлюку і одну дозу вакцини проти кору (у 2000 році цей показник становив 72%, у 1980 році — 20%). Завдяки вакцинації число випадків паралічу внаслідок поліомієліту знизилося на 99,9%.

Організація уточнила, що для повноцінного захисту людства від інфекційних хвороб за допомогою вакцинації необхідно охопити 95% населення Землі.