Ляшко: Україна може стати пʼятою країною, де запустять масове тестування на антитіла до коронавірусу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Ляшко: Україна може стати пʼятою країною, де запустять масове тестування на антитіла до коронавірусу

Міністерство охорони здоров'я України

Україна може стати пʼятою країною у світі, де запустять масову ІФА-діагностику для виявлення антитіл до коронавірусу. Поки ІФА-тести тільки проходять випробування. Про це заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко в ефірі «Право на владу» на «1 + 1».

За його словами, наразі в Україні для виявлення коронавірусу використовують ПЛР-тести, але для визначення наявності імунітету у світі також використовують ІФА-методи. Такі тестування вже проводять у США та Німеччині.

«ПЛР-тести не можна використовувати постійно, оскільки є питання інкубаційного періоду. Ми можемо потрапити на перші три дні інкубаційного періоду, коли цей тест буде неінформативним. В той же час для визначення наявності імунітету до коронавірусної хвороби використовують ІФА-методи».

Ляшко вважає, що найближчим часом можуть розпочати масове тестування населення саме на наявність антитіл. «Україна може стати пʼятою країною у світі, де буде запущена масова ІФА-діагностика. Це буде показувати, перехворіли чи не перехворіли на коронавірус, чи сформований імунітет. Ми не маємо чітких наукових даних, якої тривалості буде цей імунітет. Але поки можемо судити про те, що в кого є наявні антитіла, там імунітет справляється три місяці», — наголосив він.

При цьому Ляшко наголосив, що в Україні ще не запущене ІФА-тестування, оскільки тести тільки проходять випробування. Також приватні організації замовили німецькі й американські ІФА-тести. За його словами, українська лабораторна мережа готова проводити мільйон тестів на добу.

«Головне, щоб підтвердили, що ці тести тестують на антитіла саме до нового коронавірусу. Бо зараз зʼявилася велика кількість тестів до коронавірусу. Коронавірус у нас циркулював і до того в Україні, і можна виявити антитіла до коронавірусу, але вони не захищатимуть від коронавірусної хвороби. Тому нам треба знати, що це специфічний ІФА-тест специфічних антитіл до специфічного коронавірусу», — додав санітарний лікар.