«Тбілісі може розцінити як недружній крок Києва». Посол Грузії про можливе призначення Саакашвілі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Грузія може розцінити можливе призначення експрезидента країни Міхеїла Саакашвілі на посаду віцепрем’єр-міністра «як недружній і неприйнятний з боку стратегічного партнера крок». Про це заявив посол Грузії в Україні Теймураз Шарашенідзе, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Він заявив, що Саакашвілі неодноразово закликав «повалити легітимно обраний уряд Грузії насильницьким шляхом».

«Саакашвілі визнано грузинським правосуддям винним і оголошено в міжнародний розшук. Свого часу було звернення до української сторони про затримання і передачу Саакашвілі в Грузію, були передані матеріали порушених кримінальних справ […] Можливе призначення пана Саакашвілі з великою ймовірністю буде сприйнято у Тбілісі як недружній і неприйнятний з боку стратегічного партнера крок», — наголосив Шарашенідзе.

Він додав, що українська сторона поінформована про ставлення Грузії до цього питання. «Дуже сподіваюся, що, ухвалюючи рішення, стратегічний партнер візьме до уваги ставлення грузинської сторони до персони Саакашвілі та історії його злочинів у минулому, що підтверджується судовими постановами, які набули чинності», — зазначив дипломат.

  • Раніше Саакашвілі заявив, що отримав від президента Володимира Зеленського пропозицію стати віцепремʼєр-міністром.
  • Петро Порошенко позбавив Саакашвілі українського громадянства в липні 2017 року. Підставою назвали те, що у 2015 році Саакашвілі нібито вказав неправдиву інформацію в заяві на отримання громадянства й не вказав інформацію про судимість. Сам політик заперечував, що підписував таку анкету. У лютому 2018 року експрезидента Грузії депортували до Польщі та заборонили йому вʼїзд в Україну до 2021 року. Після втрати українського громадянства Саакашвілі оселився в столиці Нідерландів Амстердамі.
  • 28 травня президент Володимир Зеленський повернув Міхеїлу Саакашвілі українське громадянство. Після цього експрезидент Грузії повернувся в Україну.