Мера Праги взяли під держохорону після демонтажу памʼятника Конєву. Спецслужби відстежили прибуття росіян

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Мера Праги взяли під держохорону після демонтажу памʼятника Конєву. Спецслужби відстежили прибуття росіян

Акція біля пам'ятника маршалу Івану Конєву з приводу 50-ї річниці вторгнення радянських військ у Чехословаччину. 21 серпня 2018 року.

Sean Gallup / Staff

Мера Праги Зденека Гржиба і двох голів празьких районів Павела Новотни (староста Ржепорʼя) і Ондржея Коларжа (староста Прага 6) взяли під держохорону після демонтажу памʼятника радянському маршалу Івану Конєву.

Про це повідомляють чеські видання Respekt і Aktualne.

Раніше Respekt із посиланням на джерела у правоохоронних органах повідомило, що чиновникам загрожує небезпека, а мер міста регулярно отримує погрози з боку Росії, зокрема про фізичну розправу. Чеські спецслужби тим часом відстежили прибуття в Прагу підозрілого громадянина Росії, а також виявили переміщення групи російських розвідників до Європи. У спецслужбі вважають, що це може бути повʼязано з ситуацією щодо мера.

Староста району Прага 6, де був розташований памʼятник Конєву, пізніше підтвердив Aktualne, що йому надали охорону. Коларж розповів, що головну загрозу для себе він бачить із боку радикальних проросійських груп, які діють у Чехії.

Що сталося?

У 2019 році рада району Праги 6 ухвалила рішення демонтувати памʼятник Конєву. 3 квітня 2020 року памʼятник демонтували. Мер Праги і глава району заявили, що замість памʼятника хочуть встановити памʼятну дошку на честь бійців Російської визвольної армії. Таке рішення викликало гнів у Росії. Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу про реабілітацію нацизму, а російське МЗС заявило, що памʼятник демонтували незаконно. Рішення влади Праги також засудив президент Мілош Земан, відомий своєю проросійською позицією.

  • Памʼятник Конєву встановили в Празі у 1980 році. Останніми роками монумент все частіше піддавався вандалізму. Критики в Чехії вважали монумент символом радянського гніту, який проявився, зокрема, під час придушення Празької весни в 1968 році.
  • Крім звільнення Праги, у 1956 році Конєв як головнокомандувач Обʼєднаних збройних сил країн Варшавського договору керував придушенням повстання проти комуністичної влади в Угорщині. У часи зведення Берлінської стіни він очолював групу радянських військ у Німеччині.